• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Ders-Akademi/1405878436342260

 

Üyelik Girişi
Site Haritası

Test 5. Sınıf Türkçe 7

                                    5.SINIF TÜRKÇE DERSİ SORULARI

1-“Soğuk”sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

    a)Bu soğuk hava beni üşüttü.

    b)Soğuk bir bardak ayran içtim.

    c)Ziyaretine gittiğim arkadaşım beni çok soğuk karşıladı.

    d)Misafirler soğuk bir salonda ağırlandı.

2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sesteş(eşsesli)bir sözcük kullanılmıştır?

   a)Oturduğumuz taburelerin yaş olduğunu geç anladık.

   b)Yeni araba çok hızlıydı.

   c)Yağmurdan sonra yine sel oldu.

   d)Çocuk duraktan otobüse bindi.

3-“Araba kullanmak beni çok heyecanlandırdı”cümlesinde büyük ses uyumu kuralına uymayan sözcük hangisidir?

    a)araba      b)heyecanlandırdı     c)beni d)kullanmak

4-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?

    a)balık        b) çelik           c)hamur         d)Türkçe

5-“Maçlar,aşırı kar yağışı nedeni ile bir hafta sonraya ertelendi”cümlesinde geçen “bir”sıfatının çeşidi nedir?

    a)İşaret sıfatı

    b)Sayı sıfatı

    c)Belgisiz sıfat

    d)Soru sıfatı

6-Aşağıdaki sıfat tamlamalarından hangisinin tamlayanı bir pekiştirme sıfatıdır?

    a)Kırık kalem

    b)Upuzun merdiven

    c)Güzel defter

    d)Kırmızı araba

7-Aşağıdaki sözcük çiftlerinden karşıt anlamlı olanı hangisidir?

    a)Neşeli-neşesiz

    b)Uzun-kısa

    c)Becerikli-yetenekli

    d)Armağan-hediye

8-Hangi seçenekte sürekli sert ünsüzler doğru verilmiştir?

    a)p,ç,t,k      b)b,c,d,g         c)f,s,ş,h           d)m,n,r,v,v,z

9-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapım eki almıştır?

    a)şeker       b)akıl              c)gezi              d)zaman

10-“Okul müdürümüz,bize şu konularda açıklamalar yaptı”cümlesinden sonra hangi noktalama işareti kullanılır?

     a) (.)           b) (,)                 c) (;)                d) (:)

 

CEVAPLAR : 1) c, 2) a, 3) b, 4) c, 5) b, 6) b, 7) b, 8) c, 9)c, 10) d

 

                                                                                                        Kadir TOKAN

                                                                                                          Öğretmen