• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Ders-Akademi/1405878436342260

 

Üyelik Girişi
Site Haritası

Test 5. Sınıf Türkçe 11


5.SINIFLAR TÜRKÇE SORULARI
 
 
S-1-“(   ) Bu adam için bir parça söylemeyi ne kadar isterdim (   ) dedi (   )” cümlesinde
                 parantez içerisinde gösterilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri konulmalıdır?
                A) ( - ) ( , ) ( . )                      B) ( - ) ( : ) ( . )                      C) ( -) ( ; ) ( ! )                       D) ( - ) ( ... ) ( . )
 
S-2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş kelime vardır?
                A)Mehmet eve gitti.                                                          C)Bu defter benim değil.
                B)Kirli çamaşırları topla.                                               D)Ağaçların arasında kayboldu.
 
S-3-“Bayat yumurtaları,çöp tenekesine attım.” Cümlesinde,sıfat olan kelime hangisidir?
                A)Tenekesine                      B)Çöp                                   C)Yumurtaları                    D)Bayat
 
S-4-Büyük sesli uyumuna uymayan kelime aşağıdakilerden hangisidir?
                A)Gözlük                              B)Anne                                C)Okul                                   D)Dilek
 
S-5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli kelime vardır?
                A)Mektup yazdın mı?                                                      B)El elden üstündür.
                C)Yaptıklarını çok beğendim.                                        D)Kışlık odunumuzu alamadık.
 
S-6-“Eser” kelimesi hangi cümlede farklı anlamda kullanılmıştır?
                A)Atatürk’ün eserleri bundan sonra da yaşayacak.
                B)İlkbahar yağmurları,kardan eser bırakmadı.
                C)Tedaviden sonra hastalıktan bir eser kalmadı.
                D)Eski halinden hiç eser kalmadı.
 
S-7- “ Bana suratını asma biraz gül. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gül kelimesi bu
           cümleyle aynı anlamda  kullanılmıştır?
A)      Bahçedeki gül biraz fazla büyümüş.                B) Gülleri suladın mı?
              C) Sen gülünce güzelleşiyorsun.                            D) Etrafta çok güzel güller var
 
S-8-Aşağıdaki grupların hangisinde iki cins adı bir özel ad vardır?
           A) Şehir, Halk, Atatürk                                         B) Kızak, Ağaç, Nehir     
           C) Eğirdir, Yağcılar, Ömer                                    D) Türkiye, Türkçe, Ankara
 
S-9-“Herkes gider Mersin’e , biz gideriz tersine .” sözünde altları çizili kelimeler hangi    
         seçenekte belirtilmiştir? 
            A) Kişi zamiri-kişi zamiri                                     B) Belgisiz zamir-kişi zamiri
            C) Sıfat-zamir                                                        D)  Zarf- Zamir
 
 S-10-Hangisinde kişi zamiri yoktur?
            A)Kendi düşen ağlamaz.                                      B)Sen kazan da düşmana kalsın.
            C)Benden ırak olsun da Mısır’a sultan olsun.      D)Bunları da çöp kutusuna koy.
 
 
S-11-Aşağıdakilerden hangisinde ulama yoktur?
          A)Gözlerin var öğretmenim                                     B)Aydın ufuklara çevrili       
          C)Hep güzel yarınları müjdeler                                D)Boğar ışığında kötülükleri

S-12-

Anneciğim seni benÇiçeklerden, yemişten.Sarı saçlı bebektenCanımdan çok severim.
            Yukarıdaki dörtlükte en çok sevilen nedir?
       A)Çiçekler                B)Yemişler                 C)Bebekler                D)Anneler
 

S-13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

       A)Arabamız Bolu’da mola verdi.                         
       B)Öğrenciler bayramda Çankaya Köşküne çıktılar
       C)Yıllar önce Bursalı bir arkadaşım vardı.            
       D)Bu filmi TRT’de seyretmiştim.

 

S-14-Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir?

     A)Hangi işi yapacağımı şaşırdım               
     B)Bu konuda ne diyeceksiniz                 
     C)Niçin gelmediğini bilemem                    
     D)Nereye gideceğini soruyordu
 

S-15-Aşağıdakilerden hangisi çoğul eki almıştır?

    A)Güler              B)Bulutlar            C)Sızlar              D)Parlar

 

BEN  ANNEYİM

                Seni, sevinçlerin en büyüğü ile ellerime aldım.Seni,sütümle besledim.Geceler boyu baş ucunda bekledim.
                Sana ilk davranışı,ilk gülüşü,ilk bakışı,ilk heceyi ben öğrettim.Sana ilk şarkıyı ben söyledim.Saçını taradım.Seni yıkadım.Sana,en güzel elbiseleri diktim,giydirdim.
                Ben anneyim.
                 Sen, benim eserimsin.Sen,benim emeğimsin.Sen,benim güzel güzel günlerim,geçen ömrüm,bütün anılarımsın.
                                                   Sadun TANJU
                     (16.,17.,18. ve 19. soruları yukarıdaki parçaya göre cevaplandırınız.)
S-16-Yazar, bu yazısında kimi konuşturuyor?
       A)Anneyi          B)Babayı           C)Çocuğu               D)Öğretmeni
 
S-17-Aşağıdakilerden hangisi,annenin çocuğa öğrettikleri arasında yer almamaktadır?
       A)İlk bakış         B)İlk gülüş        C)İlk oturuş            D)İlk hece
 
S-18-Aşağıdakilerden hangisi,annenin çocuğu  büyütürken yaptığı işler arasında yer  almamaktadır?
       A)Çocuğun saçını taramak.         B)Çocuğu okula götürmek.      
       C)Çocuğu yıkamak.                     D)Çocuğa elbise dikmek.
 
S-19-Aşağıdakilerden hangisi,annenin mutluluğunu ifade ettiği sözlerden biri değildir?   
       A)Sen, benim eserimsin..            B)Sen, benim güzel günlerimsin.      
       C) Sen, benim emeğimsin.          D-)Sen, benim güvendiğim tek kişisin.           
 
S-20-Aşağıdaki kelimelerden hangisinde sert ünsüzlerin benzeşmesi olayı vardır?
       A)Yoğurdu              B)Dolabı           C)Atlastan            D)Rengi
 

CEVAP ANAHTARI
1-A   2-B   3-D   4-B   5-B     6-A   7-C    8-A   9-B   10-D   11- C   12-D   13-B   14-B  15-B   16-A  17-C
 
18-B   19-D  20-C