Sınav Kaygısı
NEDEN ÇOK KAYGILISIN HİÇ DÜŞÜDÜN MÜ?
Merhabalar Değerli Site üyelerimiz ve ziyaretçilerimiz.
Her insanda az yâda çok kaygılı bir yön vardır ve yine her insanın kaygı duyduğu olaylar farklıdır. Fakat bazıları vardır ki onlar için aşırı kaygı ve panik hali olmazsa olmaz bir yaşam tarzı haline dönüşmüş, sanki kaygılı yaşamaya bağımlı hale gelmişlerdir.
Yüksek Kaygı ile ilgili çevremden edindiğim bazı tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Yoğun kaygı sorunu yaşayan bireylerin birçoğunda ebeveynlerinin çok etkili olduğunu gördüm. Özellikle anneleri aşırı titiz, koruyucu ve yoğun kaygılı bireylerin birçoğunda benzer özellikler bulunduğu gözlemledim.
- Kız çocuklarının erkeklere göre daha kaygılı olduğuna şahit oldum.
- Yoğun kaygı yaşayanların olayları her zaman olumsuz yönü ile değerlendirdiklerini ve kötümser bir yaklaşım tarzı ile hayata baktıklarını gördüm.
- Geçmişteki başarısızlıklarını hiç unutmadıklarını ama başarılarını da neredeyse hiç hatırlamadıklarını fark ettim.
- Gelecekte hiçbir şeyden emin olmadıkları kadar, başarısız olacaklarına emin olduklarını gördüm.
- Kendilerini sürekli akademik, sosyal vb. alanlarda daha iyi durumda bulunanlarla kıyasladıklarını gözlemledim.
- Olaylara “ya hep, ya hiç” mantığıyla bakarak, alternatifleri olmayan bir bakış açısı ile geleceğe baktıklarını fark ettim.
- Çevrelerinden kendilerine karşı yapılan olumsuz yaklaşımları inanılmaz düzeyde önemsediklerini, fakat olumlu telkinleri ise çok az dikkate aldıklarına şahit oldum.
- En çok kullandıkları cümlelerin, “benden bir şey olmaz, kesin başaramam, zaten bütün aksilikler hep beni bulur, ben de hiç şans yok, ya yapamazsam, zaten benim temelim çok zayıf” gibi cümleler olduğunu gördüm.
- Bir uzman yardımı almaları gerektiğini çok geç fark ettikleri gördüm.
- Karamsarlıklarını başkalarına bıkıp usanmadan anlatmaktan zevk aldıklarını hatta bu yol ile gelecekte karşılaşabilecekleri muhtemel bir başarısızlık karşısında şimdiden çevresindekilerin kafasında ön hazırlık çalışmaları yaptıklarına şahit oldum.
- Kaygının ve karamsarlığın bulaşıcı olduğunu fark ettim.
- Kaygı üzerine konuştukça kaygının daha da çok arttığını gördüm
- Son olarak yukarıda bahsettiğim şeylerden uzak dururlarsa daha rahat olacaklarını, onlara inandırmanın hiç de kolay olmadığını tecrübe ettim.
- Evet, Değerli arkadaşlar. Sizler bu listeye daha çok eklemeler yapabilirsiniz. Fakat fark ettiniz ki burada zaten yüksek kaygıya neden olay faktörleri sizinle de paylaşmış oldum. Yeni bir şeyler keşfetmiş edasıyla paylaşmamın sebebi yorum farklılığı katmak istememdir. Benimkisi malumun ilanı.
Saygılarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın efendim.
Rehberlik Uzmanı
Bayram DUYSAK
Yorumlar -
Yorum Yaz